Tässä sitä sitten ollaan.

Vauva kopassa tai kainalossa kotona eteisessä jälkeen taksi- tai autokyydin. Ja sitä ennen hirveä miettiminen mitä vauvalle pukisi päälle, että tämä pystyisi hetken tutustumaan ensimmäistä kertaa ulkoilmaan.

Ehkä rohkeimmat ovat menneet bussilla, mutta uskoisin, että useimmat ovat niin väsyneitä sairaalassa olostaan, että mieluummin välttävät julkisten ihmistunnoksen ja pitkät ajovälit varsinkin, jos synnytyssairaalasta poispääsy vaatii yhden tai useamman vaihdon julkisten liikennevälineiden välillä.
Sitä myös kaipaa tukijoukkoja kodin uudelleen kohtaamiseen, ja uskoisin, että usein tuoretta äitiä onkin tukemassa tai ainakin pitäisi olla lapsen isä tai jomman kumman äiti tai sisko tai ystävä mutta ei nämä kaikki yhdessä, sillä rentoutuminen alkaa vasta sitten, kun on saanut takin pois päältä ja vauvan nukkumaan jonnekin, missä sen näkee sekä oikaistua tutulle sohvalle tai sängylle lepäämään.

Sitten se iskee vasten kasvoja, me ollaan yksin tuon vauvan kanssa. Kukaan ei todellakaan ota vauvaa pariksi tuntia hoitoonsa, että saisit nukuttua. Kun vauva pärähtää ensimmäisen kerran kotona itkuun, sitä helposti katoaa kaikki ne niksit ja opit, mitä sairaalassa on annettu. Sitä kohtaa minänsä ennen vauvaa ja nyt vauvan kanssa eikä sitä auta muuta kuin opetella uudelleen vauvanhoidon alkeita kotona, koska et voi enää hälyttää hoitajaa apuun vaatteiden tai vaippojen vaihdossa tai kysellä imetysasennoista ja vauvankakan koostumuksesta. Ja kyllä, tuoreet äidit ovat hyvin kiinnostuneita vauvojensa kakasta ja pissasta, muusta ei puhutakaan pitkään aikaan. Pienen vauvan saaneen ensimmäisiä huolia kun on, saako vauva riittävästi ravintoa ja nestettä maidosta ja kuinka usein sitä vaippaa pitäisi nyt sitten vaihtaa?

31. Vauvan pitää olla aina kuivissa vaipoissa

Ja onneksi olkoon vaippavuoren omistaja, sinusta vaippatehtailijat tykkäävät tai kestovaippoja harrastavasta vastaavasti energialaitokset ja pesupulveritehtaat. Nykyvaipat ovat niin imutehoisia, ettei pieni pissamäärä missään tunnu eikä se vauvan ihoa haudo rikki. Pissavaipoista voi myös laskea saako vauva tarpeeksi nestettä. Mitä enemmän pissaisia vaippoja, sitä paremmin vauvasi on nestettä saanut.

Joillakin vauvoilla vatsa tuntuu toimivan koko ajan vähän, joillakin taas säännölisesti päivittäin ja joillakin kerran viikossa tai parissa, se on täysin normaalia. Kakan koostumuskin usein puhututtaa ja yleensä se on kellertävää, sinappimaista ainetta (usein rintamaidolla) tai ryynimäisempää korvikkeella. Se voi myös olla vihreää, joka ei ole vaarallista sillä se vain kertoo kakan olleen ilman kanssa tekemisissä (esimerkiksi koliikki tai edeltävät kovat ilmavaivat).

Pepun pesu vaipanvaihdon yhteydessä on makukysymys, josta ainakin kakkapeput kannattaa putsata. Meillä on käytössä, kosteuspyyhkeet, joilla epävarmempikin lapsenpyörittelijä uskaltaa pepun putsata ilman hurjaa hosumista yhden käden vauvaotteen ja toisen käden kraanavesi kopeloinnin kanssa. Suosittelen lämpimästi!

32. vauvan pukeminen on yksinkertaista, kun se on vielä pieni

Vauvanhoitoa ei kotona auta se, että vauvan vaatimuksia tuntemattomana oli raskausaikana hommannut kaikki ne kaikkein epäkäytännöllisimmät ja vaikeimmin puettavat vaatteet, koska ne vain näyttivät hyvältä ja vaikuttivat oivallisilta [edit 2011: niitä löytyy vielä toisenkin lapsen tullessa vaikka suurimman osan onkin jo heittänyt pois].

Samoin sitä mielessään kiittää äitiyspakkausta ja mahdollisia vaatelahjoituksia/-ostoksia muilta äideiltä, sillä niistä löytyvät usein ne käytännöllisimmät ja helpoimmat pukemisratkaisut, vaikka kuosi saattaakin olla hirveä ja niissä voi olla muutama rakkaudella harsittu kohta tai muutama poislähtemätön likatahra.

Suurta eripuraa äitimafiassa aiheuttavat `kietaisupaidat/-bodyt vs. leveän pääntien omaavat bodyt` keskustelut. Bodyjen puolestapuhujat sanovat, että body sujahtaa vauvan päälle kerralla, kun vauvan niskaa tuetaan, kun taas kietaisupaitojen/-bodyjen nauhojen/neppareiden kanssa menee turhaa aikaa näprätessä ja solmiessa.
Kietaisupaitojen puolestapuhujat taas perustelevat käyttöä sillä, että ne saa auki hoitotasolle ja kun laskee vain vauvan siihen päälle, voi laittaa vauvan kädet hihoihin ja nauhat/nepparit kiinni, jolloin ei tarvitse retuuttaa vauvaa lainkaan.

Kukin tehköön kuten parhaimmalta tuntuu ja mikä on turvallisinta lapselle omassa käsittelytyylissään. Itse käytin vastasyntyneellä potkuhousuja ja kietaisupaitoja sekä vanhempana kun alkoi kannattelemaan päätään enemmän, niin bodyja ja paksuja sukkahousuja, joissa vyötärönauha oli vähemmän puristava kuin vastaavissa puolipotkuhousuissa. [edit 2011: olen nyt ollut myös ihastunut yöhaalareihin, joka puetaan vetoketjulla mahanpuolelta ja varpaat/kädet jäävät paljaiksi]

33. Vauvan hoito on ihanaa ja miellyttävää

Se joka sanoo näin, niin onkohan hän nähnytkään vauvan hoidettavan tai onko aika kullannut muistot vai muutetaanko tässä taas totuutta äitimyyttien suuntaan?

Ensinnäkin, napa. Jos olet katsonut elokuvia tai dokumenttiohjelmia vauvan syntymästä, niin useinhan niissä näytetään myös napanuoran leikkaaminen. Sitäpä ei näytetä kuinka vastasyntyneen navasta roikkuu kiinni vielä 1-2 viikon kuluttuakin ruskea ja koppurainen lisäke, joka on joskus ollut osa napanuoraa. Sitä ei voi nypätä yrti vaan sen annetaan "tippua" irti.

Toisin sanoen sen ja ihon väliä putsataan kerran pari päivässä kraanaveteen kastellulla pumpulipuikolla, ettei se ala haista ja paranemisprosessi nopeutuisi. Älä käytä antiseptisiä aineita, sillä ne vain turhaan kuivattavat vauvan ihoa muutenkin herkältä alueelta (vertaa laittaisitko ko. ainetta limakalvoillesi?). Parasta on siis pitää se kuivana ja puhtaana.

Toiseksi, kynnet. Vastasyntyneellä kynnet ovat terävät kuin kissan kynnet ja jotta haavereilta vauvan kasvojen ja hänen kynsiensä tutustumisesta vältettäisiin, kannattaa hommata vauvalle tumput käteen. Tosin kätevämmät ja vähemmän hiostavat "hanskat" ovat pikkulasten puuvillasukat. Ne käteen niin naarmuja ei pääse syntymään niin helposti...

Voin muuten sitten kertoa, että eläinten kynsiä (koirat, kissat, jyrsijät ja linnut) useasti leikanneena vauvan kynsien leikkaaminen on vaikeinta koko eläinlajeista. Se ei riitä, että ääntä tulee enemmän kuin tapettavasta siasta, niin kiemurtelu ja käsien tempominen turhaannuttaa helposti. Pikkuvauvalla kynnet saa leikattua tämän nukkuessa, vanhemman kanssa toimii laulu tai jokin muu huomion muualle kiinnitävä asia, jolloin leikkuusta tulee miellyttävämpi teille molemmille.

[edit 2011: vauvoissakin on tempperamenttieroja, joillekin leikkuu ei tuota raivokohtausta mutta pikkukynsien leikkuu on silti haastavaa, kun hyvä kun niitä näkee leikata.]

Kolmanneksi, silmät.

34. Vastasyntyneen silmät pitää puhdistaa päivittäin.

Ei niitä silmiä tarvitse joka päivä pumpulilla ja kraanavedellä puunata, jos niissä ei ole rähmää tai muuta kökkärettä tai "unihiukkaa". Maalaisjärki käyttöön tässä, jookos? Ethän sinäkään pesisi sillä tavalla joka päivä silmiäsi, jos niissä ei mitään ole, ethän?

Ja listan viimeiseksi, iho.

35. Vastasyntyneen ihoa tulee tarkkailla päivittäin.

Vastasyntynyt on laajakäsite. Onko se viikon vanha vaiko kuukauden, kolmen? Jos joka päivä ihoa vauvansa tarkkailee, niin kyllähän ne näpyiksi ja ihottumiksi pienetkin punotukset muuttuvat. En sano, etteikö vauvan ihoa pitäisi huoltaa mutta liika puunaaminen kostautuu kuivana ihona ja iho-ongelmina. Sanotaan, etteivät vauvat likaannu samalla tavalla kuin me ja he tarvitsevat rasvapintaa iholleen.

Itse tein niin, että päässä oleva karsta lähti muutaman kerran rasvattuani pään vauvaöljyllä ja harjaamalla päälakea kevyesti. Käytin myös vauvaöljyä vartalon ja kasvojen rasvaukseen aina silloin, kun iho tuntui kuivalta.

Meillä vauva kylpi noin 1-2 kertaa kahteen viikkoon, ei useammin koska pelkäsin vauvan ihon kuivuvan liikaa. Korvanlehtien poimut ja -takaosat keräsivät kuollutta ihoa ja vaikkua, joten niitä puhdistelin aina kun muistin eli muutaman päivän välein. Taipeet katsoin vain kylpypäivinä ja hyvin voivat.

Joskus tuntuukin, että ohjeita kirjaimellisesti noudattavat unohtavat sen tosiasian, että vauva on hyvin herkkä olento, jota liika kuuraaminen vahingoittaa. Onhan meillä vauvat selvinneet äitiensä kanssa pelloilla ja ulkonakin lian keskellä, joten mitään haittaa ei varmasti tapahdu, jos hiukkasen hellittää puhtaus-intoilujaan.

edit 2011: Nykytutkimuksissa on kritisoitu liian hygieenisia ja puhtaita koteja, joissa pieni lapsi ei altistu normaaleille elinympäristön bakteereille. Tämä aiheuttaa allergioita, koska keho tulkitsee herkästi vaaralliseksi ei-oikeasti-vaaralliset aineet kuten esimerkiksi siitepölyn.

Lisää aiheesta:

HUS: Kurssi kääntyy allergioiden hoidossa: Tuetaan terveyttä, ei allergiaa 

SPK-TERVEYS: Tassuterapia torjuu allergian? (kyse on lemmikkieläimistä!)