Tässä sitä siis ollaan, viimeisellä kolmanneksella eli vauvaa on kannettu mahassa yli puoli vuotta. Maha on nyt selkeästi ulkonevan pinkeä, se ei näytä enää alkavalta kaljamahalta tai lisämakkaroilta vyötäröllä. Rinnat ovat myös kasvaneet ja jossain vaiheessa niistä alkaa vuotamaan pieniä määriä kirkasta, kellertävää nestettä eli niin suuresti ylistettyä, rasvaista alkumaitoa eli ternimaitoa. Loppuraskaudessa on omat haasteensa, kuten;

Yöstä selviytyminen

Vessassa käynnit ovat nyt lisääntynyt ja ehkä ne yölliset vessareissut harjoittavatkin tulevaa varten, kun vastasyntynyt heräilee öisin nälkäänsä ja tuore äiti huoltaa tuota tarvetta. Raskausaikana vessakäynnit kuitenkin vain rasittavat juuri silloin, kun olet juuri löytänyt sen mukavan asennon mahasi kanssa, joka on lähinnä kylki- tai selälteen asento. Valitettavasti selälteen alkaa usein tulla huono olo tai vähintään sitä kuorsaa painon ollessa huipussaan. Kylkiasento tarkoittaa sitten tasantarkkaan kyljenteen nukkumista, sillä edes osittain mahalteen on turha kuvitellakaan päääsevänsä ja sitä lähinnä uneksiikin siitä ihanuudesta.

Joillekin onkin tyynyistä apua asennon löytämisestä yöllä. Tyyny jalkojen väliin helpottaa kummasti oloa ja tyynyn halailua kannattaa kokeilla, jos mies on sitä sorttia, ettei oikein lämpeä lähekkäin nukkumisesta. Myös toista peitto voi käyttää esimerkiksi selän takana tukemassa puolikylki/selälteen asentoa, joka taas helpottaa huonoa oloa mutta ei useinkaan kuorsausta.

Jos loppuraskaudessa kärsii jalkojen turvotuksista tai yöllisistä krampeista, voi kokeilla polvenpituisia tukisukkia, villasukkia tai säärystimiä yöksi.

Suuri maha

Vauvan potkut ja nyrkkeilyt alkavat myös tuntua ja näkyä. Ensin pieninä hipaisuina mahassa outoina porinoina ja kutinoina, sitten ihan kunnolla tuntuvina liikkeinä, joissa nahka venyy ja vauvan selän tai pään voi tuntea kättä vasten, kun hiukan painaa mahan sivusta.

Tässä vaiheessa useimmat äidit huokailevat onnesta, isät puhisevat intoa ja tututkin haluavat päästä osalliseksi vauvan ensikosketuksesta ulkomaailmaan koskettelemalla mahaasi siinä toivossa, että vauva osuisi juuri siihen kohtaan, jossa he kättään pitelevät. Pahinta kuitenkin on, että vauva kasvaa koko ajan mahassa ja loppuvaiheessa (jos vauva on pää alaspäin) ne pikkuruiset varpaat ja kantapäät kaivautuvat ikävästi kylkikuiden alle, jolloin kaverin liikkuessa tuntuu että närästää, ei saa henkeä ja muutenkin ahdistaa. Samoin pään painaminen lanneluita vasten tuntuu outona paineena lantiossa ja alapäässä sekä kävely muuttuu hankalaksi viimeistään tällöin.

Loppuraskauteen kuuluu myös ihan omia pelkoja, joita viljellään kohta tuleville äideille;

8. jos et tunne vauvan liikuvan 5 minuuttiin, vauvalla on jotakin vakavaa hätänä.

Tämä on yksi ikävimmistä myyteistä, joka aiheuttaa varmaan kaikille sen kuuleville äideille harmaita hiuksia ja hirveää huolta pikkuisesta. Pahimmillaan sitä hysteerisesti kuulostelee vauvan liikkeitä ympäri vuorokaudenja jos se ei hetkeen liiku, mahaa hölskytellään, jolloin yleensä ärtynyt vauva potkaiseekin kipakasti.
Miksi sitten tämä on myytti? On totta, että jokin häiriö voi estää vauvan elintoimintoja, voi tulla raskausmyrkytys, yms. mutta normaalisti edennyt raskaus harvemmin teettää mitään ikäviä temppuja loppumetreillä.
Toisekseen, vauvatkin nukkuvat, jolloin niiden liikkeet ovat niin pieniä, ettei niitä välttämättä tunne. Vauva saattaa myös olla istukkaan päin tai istukka mahanpuolella kiinni, jolloin liikkeitä vaan ei tunne. Vauvan liikkeitä ei muutenkaan tunne, ellei ne kohdistu selkärankaan yms. lähistön luihin tai venytä ihoa. Elimissä kun ei ole tuntosensoreita niin tiuhassa, että pikku potkut maksaan tuntuisivat.

Viimeinen kolmannes on fyysisesti raskasta, jolloin mikään asento ei ole hyvä, alaselkää sattuu (alaselän särkyjä vähentää se raskaustukivyö, josta jo aikaisemminkin mainitsin) ja käveleminen on lyhyitä matkoja pitäen taukoja parin metrin välein.

Se on myös aikaa, jolloin tuntee itsensä hyvin paksuksi ja hyödyttömäksi, koska ei kykene tekemään samalla tavoin asioita, kuin ennen raskautta. Miltä kuulostaa esimerkiksi se, että miehen pitää laittaa ulkokengät jalkaan, kun et itse saa tai et pääse lattialta ylös muuten kuin konttaus-asennon kautta.

Samalla kroppa myös tekee koesupistuksia, joissa maha muuttuu kovaksi ja se tuntuu kramppaavan. Kipuja saattaa myös esiintyä lantionseudulla (humpuukilta kuulostava mutta erittäin tehokas apu särkyihin on kauratyyny, jonka voi laittaa mikroon lämpenemään ja sitten ristiselälle. Toinen apu kuumat suihkut, mutta vauva yleensä protestoi kuumasta vedestä aika nopeastikin, jos kuuma vesi lämmittää myös mahaa).

Itse myönnän soittaneeni terveysneuvontaan (p.10023) niin monta kertaa useasti päivässä, että oppivat tuntemaan minut nimeltä. Yleensä kysymys oli juuri koesupistuksista tai jostain muusta yhtä pikkuisesta asiasta, mutta onneksi he ymmärsivät kun mainitsin sanat ´ensimmäinen raskaus´. Sitä siis suuntaa viimein ajatukset synnytykseen, tuohon pakolliseen tosiasiaan, että se vauva on myös jotenkin saatava ulos sinusta.