"Onneksi olkoon", sanovat useimmat, joille kerrot alkaneesta raskaudestasi.

Vielä useampi haluaa lisätä samaan hengenvetoon vielä kieltoja ja ohjeita raskautta ajatellen, halusit sitten kuulla niitä tai et. Saat kuulla moneen kertaan, ettet saa juoda pisaraakaan alkoholia tai polttaa yhtäkään tupakkaa, et saa nostella mitään raskasta ja saunominenkin on vähintäänkin kyseenalainen juttu. Terveellisestä ruokavaliosta usein myös puhutaan ja liikunnankin pitäisi olla lapsimyönteistä joogaa tai kävelyä.

Perusteluina kuulee usein nämä pelot sairauksista, epämuodostumista ja keskenmenoista enkä väitä, että ne ovat täysin perättömiä. Toisaalta pieni määrä alkoholia silloin tällöin tai alle 5 tupakkaa päivässä ei todistetusti vahingoita lasta, vaan ne tutkimustulokset vahingoittuneista sikiöistä ovat juuri alkoholin suurkuluttajista ja yli 10 tupakkaa päivässä polttavista äideistä. Lisäaineista ja makeutusaineista väännetään myös paljon kauhukuvia ja pahimmillaan raskaana oleva nainen ei uskalla syödä ja juoda oikein mitään peläten aiheuttavansa sikiölle allergioita ja neurologisia vaurioita. Toisaalta tässäkin voi taas mennä "kohtuus kaikessa" - ajattelulla eikä luomuruokaan siirtyminen ole pakollista. Jos syö/juo muuten tasapuolisesti (terveellisesti) eri aineksia, niin silloin tälloin nautitut light-tuotteet tai tuoteselostuksen tavoittamattomissa olevat ruuat voi mielestäni huoletta nauttia. Samoin painavat esineet ja muut siirrot voi tehdä omaa kehoa kuunnellen ja kukapa niin ei lopettaisi silloin, kun kroppa menee voimattomaksi ja henkeä ahdistaa liikaa rehkittyään.

Joskus tuntuukin, että syyllistämällä ja peloittelemalla koetetaan saada uusi äiti ruotuun heti alkuunsa ja tätä harrastavat niin siskot, äidit, tädit kuin tuntemattomatkin. Olenkin nimennyt nämä äitimyyttien ylläpitäjät äitimafiaksi, jotka eivät voi ymmärtää sellaista äitiä, joka ei käy liikkumassa säännöllisesti tai syö joka päivä salaatteja. Sehän onkin järkyttävää, että tuleva äiti syö vitamiineja ja kalkkia tabletteina eikä hehku odotusajan onnea vaan käyttäytyykin yhä kuin ennen raskauttakin.

Tämä on myös se aika, jolloin mennään neuvolaan ja sanot ensimmäisen kerran ääneen oman terveysaseman ilmoittautumisluukulla tuntemattomalle ihmiselle "olen raskaana" ja vastaat kysymykseen haluatko pitää lapsen vai et. Vastaanottovirkailija sitten katselee vastauksiesi ja asuinpaikkasi mukaan aikoja lääkäriin ja terveydenhoitajalle (neuvolaan), antaa varauslappuset ja lähettää eteenpäin.  Enkä muuten tiedä mitään muuta tapahtumaa naisen elämässä, jossa naisen sisuskaluja tutkitaan yhä usein ja antaumuksella kuin raskaana ollessa. Tuntuukin, että raskausaikana sitä on jalat levällään koko ajan lääkäriä tavatessa.
[edit 2011: gynekologisia tutkimuksia on vähennetty ja alapään kanssa puljataan pääsääntöisesti kolme kertaa raskaudenaikana; ensiultrassa synnytyssairaalassa jos vauva ei vielä näy mahanahan läpi, keskiraskaudessa ja loppuraskaudessa. Synnytystä ottamatta lukuun viimeinen gynetutkinta tehdään lopputarkastuksen yhteydessä noin kuukausi synnytyksen jälkeen
.

Jo raskauden alussa törmää usein kahteen myyttiin, jotka ovat täysin perättömiä.

1. Raskaus kestää 9 kuukautta
Viimeistään neuvolassa selviää, että raskausviikkoja on 40 eli nopealla laskutoimituksellakin raskaus voi 10 kuukautta vastoin kaikkea median ja elokuvien antama mielikuvaa riippuen milloin tuli raskaaksi. Toisilla se menee yli melkein kuukaudella eli 43 viikkoa voi kepeästi vierähtää raskaana ja toisilla se voi mennä alle. 38. raskausviikon jälkeen vauvaa ei enää tulkita keskoseksi.

2. Raskaaksi tulemisen tietää aamuoksentelusta

Raskaaksi tulosta varmempi merkki on kuukautisten poisjäänti ja outo tunne rinnoissa. Ne tuntuvat painavan omituisesti ja iho tuntuu niissä kireältä, rinnat saattavat aristaa mutta ei samalla tavalla kuin kuukautisten aikoihin. Aamu- tai iltaoksentelu tulee kuvioihin vasta siinä kolmannen raskauskuukauden aikoihin (jos tulee ollenkaan), joten silloin on jo vähän liian myöhäistä miettiä raskaana oloaan.
Joskus on vain huono olo koko ajan ja joillakin alkuraskaus ei tee minkäänlaisia "oireita" tai tunnu missään, joten paras tapa varmistaa raskaus, on ostaa se edullinen raskaustesti ja tehdä se mahdollisimman pian ihan oman mielenrauhan takia.