Tämä on sitä aikaa, kun pääset näkemään ultrassa lapsesi muodot ja kuulet neuvolassa hänen sydämen sykkeen. Maha saattaa hiukan pullottaa mutta mitään suuria muutoksia ei kehossa tunnu, mitä nyt vanhat tiukat farkut ei enää mahdu päälle ja rinnat ovat saattaneet kasvaneet vähintään yhden kuppikoon. Yleensä tässä vaiheessa aletaan varoittelemaan taas myyttien voimasta.

3. raskaana olevan mielialat heittelevät rajusti

Raskaana olo ei kuitenkaan muuta persoonallisuutta, joten jos ei muutenkaan ole hirveän räiskyvä luonteeltaan, ei sitä yht'äkkiä muutu itkuisaksi tai raivoavaksi kummajaiseksi. Kuitenkin raskaus on aikaa, jolloin nainen käy läpi suurta elämänmullistusta, sitä miettii miten elämä muuttuu vauvan myötä ja kuinka pärjään sen kanssa? Kaikki tunteet ovat mahdollisia; kärsimättömyyttä, pelkoa, onnea, iloa, ärtymystä, suuttumusta. Minulla tunteet herkistyivät loppuraskaudessa mutta vasta vauvan syntymän jälkeen koin tunnemyrskyjä, jotka onneksi tasoittuivat lapsen kasvaessa.

4. raskaana olevalla on kummallisia syömishimoja

Jos ravintopuoli on kunnossa, saa tarpeeksi vitamiineja, kuituja, kalkkia ja rautaa ruuasta tai ravintolisistä, niin mitään outoja halua ei ilmeenny. Tosin viimeisillään olevalla saattaa tulla kova makeanhimo ja suklaata sekä karkkia saattaa kulua enemmän kuin normaalisti. Myös niillä, jotka yleensä eivät makeaan yleensä koske. Voi myös käydä niin, että makea kuvottaa ja suolainen maistuu parhaimmalta. Tai jokin aine tai juoma on erityisen hyvää raskauden aikana ja sen jälkeen sitä ihmettelee kuinka pystyi syömään/juomaan sitä joka päivä. Itselläni viimesilläni ensimmäisessä raskaudessa suklaa ja jäätelö oli kova juttu sekä toisessa raskaudessa jäätee ja puuro voisilmällä. Vitamiineista voinen suositella kalanmaksaöljykapseleita, d-vitamiinia ja raskaanaoleville tarkoitettua kalkki/vitamiinitabletteja.

5. Raskauden aikana seksihimot vähenee tai loppuvat kokonaan

Seksielämä saa tässä vaiheessa ensimmäisen muistutuksen siitä, että nainen on raskaana. Himot eivät yleensä vähene tai lisäänny, mutta kaikki asennot eivät enää onnistu pinkeän mahan takia. Lähetyssaarnaaja ja mahalteen -asennot voi olla syytä unohtaa raskauden jälkeiseen aikaan mutta suurin osa muista asennoista onnistuu aivan normaalisti. Parin kannattaakin käyttää aikaa ja mielikuvitusta sängyssä raskausaikana, sillä vauvan syntymän jälkeen kiireettömän seksin mukavasti sängyssä voi unohtaa pääsääntöisesti pariksi vuodeksi. Seksiä kannattaa ja pitääkin harrastaa sekä raskausaikana että vauvan syntymän jälkeenkin, sillä se normalisoi tilannetta eikä kummallekaan osapuolelle tule siten seksuaalisia turhautumia.